8. června 2015

Bezovka

Chodili jsme kontrolovat "náš" bez, až bude tak akorát:-) Tento víkend se podařilo nasbírat, připravit i schovat do sklepa. Můj malý pomocník s nadšením sbíral, míchal a hlavně lžičkou ochutnával, zda je to už ono:-)

Ingredience:
- 25 květů bezu černého
- 1 litr vody
- 2 citróny
- 8g kyseliny citrónové
- 750g cukru

Květy sbíráme v největším rozkvětu, aby měly na sobě co nejvíce pylu. Přelijeme vychlazenou (předem převařenou) vodou, přidáme kyselinu citrónovou a citróny (buď nakrájené nebo jen šťávu z nich). Necháme 24 hodin odležet. Poté přecedíme přes plátýnko, květy pořádně vyždímáme, přidáme cukr a mícháme do rozpuštění.

Takto lze dát do lahví a uchovat v ledničce. Protože se většinou dělá sirupu více a nejde mít vše v chladu ledničky, zahřívám směs v hrnci asi na 70°C a naplním připravené lahve.





























Děláte bezovku?
Pěkný začátek nového týdne.
Lucie

2 komentáře:

  1. Děláme. A jak rádi! :-) A momentálně máme jeden rozpracovaný :-) Krásné bylinkaření A.

    OdpovědětVymazat
  2. Také jsem ho dělala je moc dobrý lepší než kupovaný sirup Měj se hezky

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milou návštěvu.