10. září 2015

Povidla....

.... pečená v troubě!

Doma jsme všichni povidloví a marmeládoví. Letos jsem marmeládu vzhledem k neskutečné únavě v prvním trimestru nezvládla.
Povidla tedy musela být! A ještě doufám, z několika várek budou :-)


toto je nízký pekáček, trochu mi vybublaly ven....


Co potřebujeme:
- 2 kg švestek
- 2 lžíce octa
- 500g cukru
- 4 hřebíčky
- 1/2 lžičky skořice
- 4 lžíce rumu

Jak to uděláme:
- švestky umyjeme, vypeckujeme, dáme do vyššího pekáčku (raději opravdu vyššího, aby Vám povidla neutekla po troubě:-) )
- připravené švestky pokapeme octem
- pokud máme čas, můžeme nechat přes noc počkat, není to ale nutné
- pekáč se švestkami vložíme do trouby vyhřáté na 250°C a pečeme 25-30 minut
- poté posypeme polovinou cukru (250g)a pokračujeme v pečení 15 minut (nemícháme)
- zopakujeme s druhou polovinou cukru a opět pečeme dalších 15 minut (nemícháme)
- švestky během pečení pěkně bublají, pustí hodně šťávy, všude doma to krásně voní:-)
- důležité pravidlo je vydržet a opravdu nemíchat:-)

- po upečení přelijeme upečenou směs do hrnce, přidáme roztlučené 4 hřebíčky, 1/2 lžičky skořice, 4 lžíce rumu
- promixujeme tyčovým mixérem, čímž se nám povidla krásně zahustí.
- horké plníme do skleniček, zavíčkujeme a převrátíme dnem vzhůru. Já ještě před zavíčkováním dávám pár kapek rumu.
- z uvedeného množství mám pět malých zavařovacích skleniček a jednu malou (na fotce) ke koštování a okamžité spotřebě:-)

Je to téměř bezpracné a výsledek je vynikající!

Děláte povidla? Pečete nebo vaříte?:-)

Krásný začínající podzim přeji.

Lucie


2 komentáře:

  1. Recept vypadá perfektně a opravdu i jednoduše. Máš to moc hezky přizdobené. Pohodové dny bez nevolností přeje Ivana

    OdpovědětSmazat
  2. Děkuji, určitě vyzkoušejte:-)

    OdpovědětSmazat

Děkuji za milou návštěvu.