28. listopadu 2018

Paličkovaní andílci

Kývla jsem na objednávku paličkovaných andílků. S radostí, protože se k paličkování moc často nedostanu a přitom je to moje největší srdcovka z ručních prací.
Jenže radost z tvoření mi trochu "zkazila" realita, když jsem zjistila, kolik, času s objednávkou strávím a kolik peněz si vydělám.... Abych se vytrestala, upaličkovala jsem za domluvenou cenu, na fleru cenu zdražila, nevím ale, zda dostatečně...

Také mě to vedlo k revizi dalších cen... Tvořením se neživím, ale přesto bych ráda měla zaplacený minimálně čas, který tvořením trávím (není to totiž zanedbatelné množství času). Poctivě si u všech výrobků zapisuji spotřebu materiálu i času. Z údajů pak určuji cenu, za kterou výrobek prodávám. Někdy se "zadaří", aby v ceně bylo něco málo navíc. Stejně tak ale není započítaný čas, který jsem s foťákem v ruce, u pc, u mailů, u balení balíčků, cesty na pošty....




O víkendu, když jsem došila poslední adventní kalendář, se mě manžel ptal, kolik si vydělám. Ukazuji mu moje výpočty v důležitém sešitku. On na mě, ale kolik si vyděláš, ne kolik máš náklady... Po chvilce vysvětlování (mně), jsem pochopila, že na jednom adventním kalendáři mám 118 Kč. To je částka, kterou bych si vydělala, kdybych nemohla šít a musela někoho zaplatit (mimo jiné ne moc vysokou hodinovou sazbou).

Je to dřina! A to s šitím a tvořením neživím. Ta bolavá záda, krk a ruce... Za takovou cenu? Moje masérka mi řekla, že tak přetížené tricepsy dlouho neviděla. Ano, ručními pracemi jsem je přetížila... :-)

Každý můj výrobek je skutečně ručně a s láskou a s velkou pečlivostí dělaný, každá visačka je doma ražená a ručně psaná, každý korálek jednotlivě navlékaný, každý sloupek je skutečně mnou háčkovaný...

Na druhou stranu si nemyslím, že bych byla na úplně nízké ceně, myslím, že ten čas zaplacený mám, ale když se ale podívám na fler, nechápu. Protože já přece mám v sešitku, že třeba s adventním kalendářem strávím 6 hodin než ho vystavím na svět. Plus materiál. Jak potom někdo může prodávat podobný výrobek za polovinu mé ceny?? Zrovna dnes se mi to potvrdilo, když mi přišlo upozornění na nominaci na top výběr a byl tam můj a cizí kalendář. Velmi podobné látky, dřevěné visačky a za 520,- včetně provize...

Rozhodně si teď nechci stěžovat, to není cílem tohoto příspěvku. Jsem šťastná za každou objednávku, a že jich letos nebylo málo. Děkuji všem!!! Ta různorodá činnost mě moc baví, vidím posun nejen v šití, ale snad i ve focení (ne tedy dnešní fotky:-)) aj.
Jen se Vás chci zeptat, jak správně určit cenu výrobků, aby odpovídala času, který výrobek potřebuje ke svému vzniku, ale aby byl i prodejný?
Nebo je to o cílové skupině? Nedávno jsem navštívila jeden designový obchod s věcmi, které tvoří různí prodejci. Musím říct, že se mi zatočila hlava nad cenovkami, ale na druhou stranu, proč ne? Pokud je práce kvalitní a najde si své odběratele. Je to tedy strach nechat se adekvátně zaplatit?

Budu moc ráda za Vaše komentáře!

Příště vyfotím i hotová přáníčka, zatím se rozhoduji mezi přírodní/červenou a bílo/červenou variantou. Klidně napište, která se Vám více líbí. Stále váhám...:-)

Děkuji.
Mějte se krásně.
Lucka




12 komentářů:

  1. Chjo, Luci, to je téma. U nás doma věčné, nekonečné, deptající a mockrát obrečené. Spousta lidí si záda ničí evidentně ráda a zadarmo, jen za cenu nákladů, bez nároku na odměnu. My už z toho s mužem máme skoro sport, když jsme někde na trzích. Obejdeme stánky s kabelkami a kdo najde nižší cenu (často třeba 200 Kč!!) vyhrál. Je to zoufalé. Taky vždycky přemýšlím, jestli těm prodejcům nedochází, že hrají nefér.
    Kdysi jsem někde vygooglila článek o nastavování ceny handmade výrobků. Jedna má kabelka by musela stát skoro 3000 Kč.
    Pořád si říkám, že to přijde, přece jen dost lidí už si za handmade věci rádi připlatí. A pak se budeme mít jako v ráji :)
    Do té doby zatnout, vydržet a neslevit :) Moje splíny přijdou brzy - hned po novém roce se sumarizací mého účetnictví.
    Drž se! B.
    P.S. Jsem pro červenou variantu:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Barčo, děkuji za reakci. Ano, trhy jsou šílené. Minule jsem tam narazila na kuchyňskou rukavici za 35 Kč..... A máš naprostou pravdu, že ty nízké ceny jsou nefér. To jsi trefila přesně. Článek, který zmiňuješ, jsem kdysi také četla, ano, kde je soc. zdrav, daň...... Ps: splíny chápu, letos jsem sbírala všechny faktury a nevím, jestli budu mít odvahu to sečíst, a zjistit rozdíl mezi náklady a příjmy. Asi to radši jistí paušál.... PS2: přáníčka nakonec dělám přírodní okraj/červený podklad... včera jsem celý večer vyřezávala paspartu... mi to nějak nedošlo, že budu ještě 13x vyrábět ten papírový základ.... No jo, celá já :-)

      Vymazat
  2. Lucko, zrovna dneska jsem na to téma četla zajímavý příspěvek jiné tvořilky na FB - https://www.facebook.com/322000314615220/photos/a.436883319793585/1208172159331360/?type=3&theater. Tu drsnou realitu má "dáti dal" asi zažíváme všechny, které tvoříme nejen pro sebe, ale i pro ostatní. Ruční práce (až na výjimky, kterých není mnoho) jsou podhodnocené - velký vliv na to má levné zboží z Číny, které pak distribuují i některé obchodní řetězce. Další otázkou je výhoda velkých producentů, kteří mohou rozložit některé paušální výdaje, které jsou se zakázkami spojené, ať už jsou nebo nejsou, do většího množství výrobků. Výrobky tak mohou prodávat o to levněji. A pokud u nás většina spotřebitelů sáhne stále raději po něčem levnějším (byť je to v každé druhé domácnosti) než originálním, vyrobeném v malém nákladu, nebude to lepší. Na druhou stranu stále je tady dost klientů, kteří si rádi připlatí. Pokud by nebyli, neexistovaly by ani obchůdky, které zmiňuješ, kde se Ti z cen kolikrát točí hlava. Nemusí to být často ani o příjmech té které osoby, někdo si prostě něco vyhlídne a šetří si bokem delší dobu, aby si mohl koupit něco kvalitního a originálního, co mu vydrží déle než jednu sezónu. Pokud jde o stanovování cen - sama jsem si nastavila taxu (a tu jsem asi 2krát s odstupem času zvyšovala a stále to není to, co by podle mě zcela odpovídalo), kterou podobně jako ty vynásobím časem stráveným s tvorbou výrobku (taky si to poctivě sepisuju a tu poštu, balení, žehlení, focení do toho ale, pravda, taky nepočítám :-) a té se držím, ať si má na Fleru kdokoli jiný za podobný výrobek jakoukoliv cenu a pod tu cenu prostě nejdu, i kdybych neměla prodat. To ten výrobek raději daruji někomu blízkému zadarmo! Jinak bych si nevážila své práce i sama sebe. Snažím se tak podporovat i další prodejce, kteří mě svou prací oslovují, protože si prostě umím představit, co za tou cenou všechno je (a taky co asi ještě musí chybět). Člověk musí mít z toho, co dělá, radost a otázkou je, jestli tu radost budeš mít i tehdy, pokud budeš prodávat hodně pod cenou. K přáníčkům - mě by se líbily obě varianty, každá má něco do sebe a hlavně - ty paličkované motivy jsou kouzelné :-) K paličkování - to bych chtěla umět, musíš mi to někdy ukázat, až budeme zase spolu .-) Měj se a užívej tvoření! pa A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aničko, děkuji za komentář. Na odkaz se kouknu. Je to věčné téma. Zdražovala jsem už taky několikrát, resp. tu moji základní taxu postupně navyšuji, ale hodinové taxy, kterou mám v zaměstnání nedosáhnu asi nikdy. Pokud počítám, že hodinová taxa ručních prací je v hrubém. Navíc, mám jinou částku na šití, papírové tvoření a jinou na háčkování, paličkování. To trvá tak dlouho, že by všechno stalo miliony:-D Konkurence je velká a já se často divím, že si mě někdo našel. Dělám to pro radost a mám z toho radost, to je pro mě hlavní. Jen jsem snila o tom, že bych byla v práci na částečný úvazek a toto by mi ho doplnilo. Jedna věc je ale něco vyrobit a druhá je pak zboží prodat...Tím jak ve zboží není částka navíc, není prostor pro nějakou slevu. Snížení ceny, aby člověk udělal místo ve "skladu", znamená snížení hodnoty vlastní práce. A to nechci. PS: děkuji, že se paličkování líbí, bylo by fajn si udělat nějaké kreativní odpoledne, ráda ti to ukážu. Je to relax a ten zvuk dřevěných paliček cinkajících o sebe....ach :-)

      Vymazat
  3. Holky, obdivuji vás všechny. Neuměla bych si dobře spočítat cenu, sama doma tvořím pro rodinu a přátele, ale ne na prodej, pouze jako dárky. A když se s tím vším motám kolik dní(spíš večerů, kdy usnou děti), říkám si, kolik vám vyjde taxa na hodinu. Ano, jste šikovnější a rychlejší, ale některé úkony prostě nezrychlíte, i kdybyste se na hlavu stavěly, smekám, protože si říkám, že to není na uživení. A přesně jak píše Anička, člověk u toho musí mít radost.
    Tak přeji hodně radosti nejen u tvoření.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohunko, moc zdravím a děkuji za reakci. Ano, je to ruční práce a úkony zrychlit nejde, to je pak stres... a ten není cílem. :-)

      Vymazat
  4. Milá Lucie. Moc vás,i Baru-Lochtu, obdivuji.
    Stejně, jako Bohunka, tvořím pro radost a šiji pro známé a kolegyně z práce a to jen za materiál. Není to moje obživa. Je to jen relax. Mám náročnou práci a to, co prožíváte vy, by mě stresovalo a nepřinášelo by mi to radost. I když se mé výrobky líbí, tak sama nejsem schopna tu cenu nasadit vyšší. Jsem velmi sebekritická. Co odpustím druhým a mávnu nad tím rukou, to sobě sama nemůžu.
    Myslím, že ceny jsou právě nedoceněné z časového hlediska. Maminka vyrábí keramiku a taky prodává jen tak, pro radost. Neživí jí to. Má radost z výroby. Samozřejmě, že se bavíme, kdo a zakolik prodává. Ale nezdraží. Je na důchodě, vnoučata má už všechny velké a do keramiky dává všechen čas. Naštěstí pro nás.....
    Pokud jdu na trhy, tak obdivuji všechny, co jdou "z kůží na trh". Úplně mě svrbí ruce prohlédnout si výrobky a podívat se dovnitř, ale nechci trapně okukovat a říkat, že taky šiju a nic nekoupit.
    Máme tady prodejnu, kde bych mohla prodávat své věci. Jen nemám to sebevědomí a pořád si říkám, že až to bude dokonalejší.
    Velmi ráda chodím na vaše blogy a ještě raději čtu o vašich výtvorech a těší mě, když se vám něco podaří.
    Mimochodem, ten anděl je nádherný. Kdysi jsem dostala od pacientky zarámovaného paličkovaného anděla a mám ho moc ráda.
    Krásný předadventní čas.
    Lenka B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, moc děkuji za milý komentář. Co se týká prohlížení výrobků jinde... také je mi to nepříjemné, protože nejen, že se dívám kriticky na sebe, ale i na ostatní...A pak jak z toho u stánku vybruslit, když se mi to provedením nelíbí... Tak se raději ani nechodím moc dívat... Ale letos na Kreativu jsem hleděla, paní krááásný stánek, pěkně vše sladěné, žádná divočina, co by odrazovala už z dálky. Já jsem stála a hleděla a obdivovala. Krásně ušito, sladěno, radost pohledět.
      PS: Od ledna jdu také posílit síly do zdravotnictví :-) Mějte se krásně a děkuji za přízeň. :-)

      Vymazat
  5. Luci, myslím, že přesně vyčíslit a vykalkulovat cenu ruční práce - to by se hlava zatočila všem! Kdysi jsem si možná taky myslela, že bych si háčkováním přivydělala - když jsem pochopila, že to vychází na 2,50 za hodinu, přešlo mě to. A tak tvořím jen pro radost.
    Tvůj anděl je úchvatný a kalendáře taky!
    Přeji hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, děkuji, jsem ráda, že se paličkování líbí. Trochu ho zanedbávám, vím...:-) Já u tebe vždy obdivuji jak krásně tvoříš, na každé blogerské setkání nový nápad, krásné provedení. Jde vidět, že to děláš s radostí a s láskou!
      Měj se krásně, pěkný advent, už zítra! :-)

      Vymazat
  6. Luci, tohle je obri tema. Ja mam pocit, ze to snad ani zaplatit nejde. Ted jsem delala sestre kupu mydel na zakazku. Kdybych ale pocitala naprosto vsechno, dostanu se na hodne vysokou cenu a za to by to ani nechtela. Nechala jsem si zaplatit material a neco malo navic. Pro me je to ale jen zabava, ne obziva. Najit vyvazenou cenu pomer cas a material na jedne strane a cenu, kterou bude zakaznik ochoten zaplatit v konkurenci tak levnych cinskych veci, je proste slozite. Jsou ale lidi, kteri si ty koruny reknou, neni to malo a lidi to stejne zaplati. Musi uz mit nejakou pozici na trhu, myslim, nebo byt tak jini, ze to ostatni jinde nesezenou a musi jit k nim. Drzim pesti. HLvne at to bavi. Veci jsou to peclive udelane!!! M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marci, děkuji i tobě za reakci. Mám radost, že jste napsaly. Vždy když si tu vyliji srdíčko, tak mi napíšete, podpoříte a zjistím, že to je všude podobné, tak mám problém hned menší... :-) Tvoje mýdelka jsou krásná. Já jsem ty moje dost upozadila. Materiál mám, ale ten čas, no... A k těm cenám...Ano, možná je to pozicí na trhu i zkušenostmi. Když jsou zákazníci za jménem, tak i ta cena může být vyšší a zákazníci si to koupí. Vyšší cenou nemyslím, že by bylo předražené, ale spíš, že už cena může odpovídat dané činnosti. Nebo ta výjimečnost na trhu. To je pak výhra! :-) Myslím ale, že lidé se už umí na ruční práci dívat jinak. Chce to čas a najít si svou cílovou skupinu. Tak pomalými krůčky za svým snem. :-) Měj se krásně, papa:-)

      Vymazat

Děkuji za milou návštěvu.