11. března 2017

Jeseníky...

Plánovaně jsme se vydali na víkendovou dovolenou do Jeseníků. Omrknout terén na letní dovolenou:-) Ale neplánovaně jsme jeli jen tři. Adámek onemocněl v den odjezdu, nakonec přijela záchrana ze Slovenska a my tedy se zpožděním nakonec vyrazili. 
Kromě relaxu ve wellness jsme stihli prohlídku muzea ručního papíru ve Velkých Losinách, procházku zámeckým parkem a po zpáteční cestě procházku Rejvízem a kafíčko v Krnově..

Ale pěkně popořádku:-)

Velké Losiny - ruční papírna
Velkolosinská manufaktura  patří k nejstarším doposud pracujícím podnikům svého druhu v Evropě. Její počátky sahají až do roku 1596. Ruční papír se zde stále vyrábí tradičním postupem z bavlny a lnu. Od roku 2001 je tato papírna prohlášena národní kulturní památkou.
Krásná prohlídka, možnost si vyzkoušet papír vyfiltrovat, zakoupit si nějaký výrobek na památku... 





Zámek Velké Losiny
Bohužel v březnu ještě zavřený...





Rejvíz
Velmi příjemná procházka naučnou stezkou v národní přírodní rezervaci rejvízských rašelinišť. Po povalovém chodníku, který byl z části ještě zakrytý sněhem, jsme to zvládli i s kočárkem. Na konci stezky nás čekalo Velké mechové jezírko. 






Krnov a Cvilín
Cestou zpátky jsme se ještě zastavili v Krnově, už z dálky nás lákala rozhledna Cvilín a hned vedle ní poutní kostel Cvilín, který jsem nějak zapomněla vyfotit:-) Ale je krásný:-)






Tak to je vše:-) Těším se, že se do Jeseníků ještě vrátíme a užijeme si památky, přírodu a všechno i v létě.
Lucie

2 komentáře:

  1. Vy se mate, ze jste takhle vyletili:-), krasa:-). M.

    OdpovědětVymazat
  2. Za všech jmenovaných míst jsem byla jen v Losinách, a to už hodně dávno! Děkuji za reportáž a přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milou návštěvu.