27. ledna 2019

Opravdu výborný cheesecake

Všechny moc zdravím. Tvořím, šiji, háčkuji, zatím je téměř vše před dokončením, proto Vám ukážu výroby až příště.

Během pracovního týdne se těším na víkend a protože babičky nás nějak nevolaly, všechny víkendy doma jsem dětem zpestřila alespoň domácí sladkostí.. Minule jsem dělala pařížský dort podle Moniky z kopečku. Byl výborný a skvěle vypadal. Ale je opravdu pro pořádné sladkomily. :-)

Tento víkend jsem zkusila cheesecake. Recept jsem někde viděla na internetu a opsala si jej. Protože tento dezert mám opravdu ráda, nečekala jsem, že se takto výborně povede a předčí všechny, které jsem kdy zkusila. Proto se s vámi o recept podělím a budu moc ráda za zpětnou vazbu, jak se povedl vám.

Budeme potřebovat:
KORPUS:
- 200 g sušenek - namlít nebo rozdrtit
- 110 g másla - rozpustit
- 50 g cukru

Ingredience na korpus jsem zpracovala v drobenku a dála do formy a do lednice. Formu jsem použila keramickou nízkou z Ikea.

KRÉM:
 - 750-1000 g krémového sýru (Já jsem použila 1 mascarpone, 1 ricottu, 1 tučný tvaroh ve vaničce a 1 lučinu. Krém mi zbyl, dala jsem ho do muffinkových silikonových formiček a pekla spolu s koláčem. Množství krému závisí na velikosti formy.)
- 3 polévkové lžíce mouky
- 230 g moučkového cukru
- 5 vajíček
- 1/2 čajové lžičky vanilkového aroma
- 1 čajová lžička nastrouhané citrónové kůry
- 80 ml vyšlehané šlehačky

Ingredience by měly mít pokojovou teplotu, vše mícháme pomalu a postupně, abychom nevytvářeli bubliny. Míchala jsem ručně metličkou. Nejprve jsem spojila sýry, přidala mouku, poté cukr. Postupně každé vajíčko zvlášť, potom aroma a kůru a nakonec jsem vmíchala šlehačku.
Celou směs jsem vylila na vychlazený korpus a dala péct do trouby vyhřáté na 170°C na 35-40 minut. Vrchní strana koláče by neměla být upečená dohněda. To je už vysušený. Opravdu jej vyndejte, po uvedeném čase, i když bude vypadat nedopečeně. Odvděčí se vám opravdu vláčnou náplní.

Když koláč vychladl, přelila jsem jej ještě ovocným přelivem. Je to taková třešnička na dortu. .-)

OVOCNÝ PŘELIV:
- 250 g ovoce (rybíz, josty, černý rybíz)
- 100 g cukru
- 15 g škrobu

Ovoce svařte, případně přidejte trošku vody. Pak přeceďte, šťávu vraťte do hrnce a přijdete cukr a poté škrob. Vařte, dokud nemá konzistenci pudingu. Vraťte ovoce a celou směs vylijte na upečený cheesecake. Dodá celému koláči příjemnou kontrastní kyselkavost.


Pokud vydržíte počkat, než ovocný přeliv ztuhne, bude krásně pevný. My jsme nevydrželi:-)

Pokud zkusíte, doufám, že Vám bude chutnat tak, jako nám. :-)
Mějte pěkné dny.
Lucie

5 komentářů:

  1. Luci, vypadá úžasně! Cheesecake dělám hodně podobně, většinou s tedy s borůvkami nebo slaným karamelem :o)
    Měj hezké odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Luci, supér! Cheescake je nás všech nejoblíbenější dort a návod na ovocný přeliv mu (podle mě) chyběl k dokonalosti - píšu si. Dík!

    OdpovědětVymazat
  3. Mňam! Takové dezerty mám nejraději :-) Ukládám! Co práce? Dobrý? Měj se A.

    OdpovědětVymazat
  4. Marcela - Nordic Passion30. ledna 2019 v 14:19

    Vypadá dokonale, dala bych si. M.

    OdpovědětVymazat
  5. Moc děkuji. Vypadá báječně. Lenka B.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milou návštěvu.