4. srpna 2017

Stará Bystrica a okolí

Malá vesnička v okrese Čadca nabízí mnoho krás. Za poslední roky obec prošla velkými změnami, vybudovala se zde spousta zajímavých míst, která stojí za to navštívit. A na to, že je to taková malá dědinka jich není málo. Troufám si říci, že se zde dá strávit dovolená a ještě vám týden nebude stačit :-)

Ta pojďme ve zkratce na to, co tady mají:

1. Starobystrický orloj
Jde v podstatě o sochu sedící Madony, jedná se o největší dřevěnou sochu na Slovensku. Srdcem orloje je tzv. astroláb, a právě díky tomuto ciferníku s astronomickými údaji tvoří Starobystrický orloj první a jediný orloj na Slovensku. A to už stojí za návštěvu! :-)
PS: ciferník je velmi zajímavý a určitě stojí za to si jej prostudovat. A nejen ten. Pokud chcete více informací, nahlédněte třeba na stránky obce.




I v blízkém okolí orloje jsou hezké objekty, např. náměstí, Zbojnická bašta, obecní úřad či škola....

2. Rozhledna Bobovec
Nabízí krásný výhled do okolí, za hezkého počasí lze vidět Malou Fatru či Lysou horu. Letos nám to bohužel nevyšlo, tak nemám aktuální fotku zblízka. Rozhledna je ale moc hezká. :-)


3. Bystrická cyklomagistrála
Po trase bývalé úvraťové železnice byla postavena cyklotrasa z Krásna nad Kysucou až do Nové Bystrice, je dlouhá přes 20 km a v létě se dá projet na kole, v zimě na běžkách. V Nové Bystrici si můžete prohlédnout vodní dílo - nádrž Nová Bystrica. Kvůli její výstavbě byly zatopeny dvě obce. Některé objekty z nich byly přesunuty do skanzenu ve Vychylovce.

3. Skanzen Vychylovka
Neboli muzeum kysucké dědiny je stálou expozicí v přírodě a nabízí přes 34 staveb, kde prezentuje lidový způsob života i kultury na Kysuciach.
Nečekejte ale vyšlapané chodníčky, domečky jsou v terénu, pěkně schované, proto běžte po vyznačené trase nebo si s sebou vezměte průvodce, který vám sdělí zajímavé informace navíc.
My jsme trasu zvládli s kočárkem, ale máme takový terénní vůz. :-)
V areálu je i původní krčma z Korně, kde se můžete naobědvat.












4. Historická lesní úvraťová železnice (HLÚŽ)
Je v areálu skanzenu Vychylovky a jedná se o národní kulturní památku Slovenska. Je to světový unikát, pro který je charakteristický úzkokolejný systém a specifický způsob překonávání výškových rozdílů, tzv. úvratěmi. Zjednodušeně vlak jezdil cik cak a tak se napojoval na koleje, které ho postupně dovezly až nahoru. Trať se používala k transportu dřeva.
Po části zpřístupněné trati se lze svézt vláčkem, jen letos nejezdí parní lokomotivy, ale jen motorové. Parní mají generální opravy. Lze ale využít drezíny, která vás vezme ještě výše, cesta trvá dvě hodiny a můžete pak jet zpět, nebo pokračovat v turistice "přes kopec" :-)







Tak co, nalákala jsem Vás? :-) K vidění je toho v okolí spousta, kousek je např. Terchová a Jánošíkové diery, Přírodovědné muzeum v Krásně, Velká Rača. Nebo si můžete odskočit na trojmezí do Hrčavy, ale to už jsme zase na jiném výletě a v ČR... :-)

Přeji vám hezké letní cestování.
Lucie

2 komentáře:

  1. Lucinko, v této části Slovenska jsem byla před hodně lety s rodiči. Děkuji za připomenutí, je tam moc krásně!
    Měj hezké odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milou návštěvu.