Doma jsme všichni povidloví a marmeládoví. Letos jsem marmeládu vzhledem k neskutečné únavě v prvním trimestru nezvládla.
Povidla tedy musela být! A ještě doufám, z několika várek budou :-)
toto je nízký pekáček, trochu mi vybublaly ven.... |
Co potřebujeme:
- 2 kg švestek
- 2 lžíce octa
- 500g cukru
- 4 hřebíčky
- 1/2 lžičky skořice
- 4 lžíce rumu
Jak to uděláme:
- švestky umyjeme, vypeckujeme, dáme do vyššího pekáčku (raději opravdu vyššího, aby Vám povidla neutekla po troubě:-) )
- připravené švestky pokapeme octem
- pokud máme čas, můžeme nechat přes noc počkat, není to ale nutné
- pekáč se švestkami vložíme do trouby vyhřáté na 250°C a pečeme 25-30 minut
- poté posypeme polovinou cukru (250g)a pokračujeme v pečení 15 minut (nemícháme)
- zopakujeme s druhou polovinou cukru a opět pečeme dalších 15 minut (nemícháme)
- švestky během pečení pěkně bublají, pustí hodně šťávy, všude doma to krásně voní:-)
- důležité pravidlo je vydržet a opravdu nemíchat:-)
- po upečení přelijeme upečenou směs do hrnce, přidáme roztlučené 4 hřebíčky, 1/2 lžičky skořice, 4 lžíce rumu
- promixujeme tyčovým mixérem, čímž se nám povidla krásně zahustí.
- horké plníme do skleniček, zavíčkujeme a převrátíme dnem vzhůru. Já ještě před zavíčkováním dávám pár kapek rumu.
- z uvedeného množství mám pět malých zavařovacích skleniček a jednu malou (na fotce) ke koštování a okamžité spotřebě:-)
Je to téměř bezpracné a výsledek je vynikající!
Děláte povidla? Pečete nebo vaříte?:-)
Krásný začínající podzim přeji.
Lucie
Recept vypadá perfektně a opravdu i jednoduše. Máš to moc hezky přizdobené. Pohodové dny bez nevolností přeje Ivana
OdpovědětVymazatDěkuji, určitě vyzkoušejte:-)
OdpovědětVymazat